Monday, August 17, 2009

Lychee Pudding


Hey! Hey!
Last weekend I went to Angah's house in Senawang, Negeri Sembilan. So we decided that she would post about our weekend and I'll post about the Pudding recipe we learn from Ibu. *ahahaha sumpah aku pemalas*. Anyway, chekout angah's blog for our weekend's entry.

So, here are the recipe for that lovely Pudding :-
  1. 3 cans of lychee
  2. 2 cans of evaporated full cream milk
  3. Sugar to taste (as Ibu main guna senduk je and tak bagitau berapa banyak nak letak)
  4. 2 packets of "agar - agar"

Gula secukup senduk! ahahahaha

Ni la dia evaporated full cream milk kalau anda semua tidak tahu ye.
boleh juga digunakan di dalam proses pembuatan dadih =))

Ibu suruh buka evaporated milk, boleh pula buka susu pekat ni. ahahaha

Here's the steps :-
  1. Blend semua laici tu tapi jangan sampai hancur sangat2 tau and at the same time masak agar - agar tu kat dalam 1 pot. owh! keep the lychee syrup!
  2. Bila agar - agar tu dah masak, meaning that dah tak berketul - ketul lagi, masukkan semua laici yang telah diblend dan masuk sekali the syrups from the lychee.
  3. Gradually stir it and let it boiled for a few minutes.
  4. After that, masukkan gula, a few senduk as what I saw from Ibu but she told me that we need to let it taste sweeter than it should be. so agak - agak la sendiri k? yang penting jangan biar dia manis secukup rasa la. make sure ianya manis lebih. ahahaha
  5. Owh! ibu said that before we put in the evaporated milk, we have to let it sit for a while since the evaporated milk nanti macam pecah if masuk masa tgh mendidih. angah cakap macam santan pecah minyak. then both of us started to bayangkan pudding tu berminyak kat atas! bluek!!! NOT good!
  6. Lepas dah masukkan susu tu, biarkan ia sejuk sedikit sebelum masuk ke dalam acuan or bekas yang bersesuaian untuk proses pembekuan.
  7. Make sure that you scoop it instead of pouring it because when you pour it into the bowl, it will create bubbles and you definitely doesnt want all those bubbles.
  8. Then let it hardened and ready to be serve. =))











So, at least I learned something from Ibu. Owh! nenek cakap nak ajar i masak rendang next time. ahahaha CANT wait! ngee~

dah macam toyol dah curi rasa rendang rusa nenek!
pergh~ bapak sedap owh!
betul - betul! ho liao!

Thanks babe for inviting me to your house *ahahahaha. . . Truth is, i actually invited myself since i didnt know what to do if i stayed in campus* ^_^



eIzA is really happy to spend her weekend with the safira's



eIzA Kamarul
09.42 p.m.

0 comments: