Sunday, May 29, 2011

HAIRAN LAH SAYA!

hey peeps!
it's been almost a week i haven't updated my blog right?
sorry. . .
a lot of things have been happening within these few days.
anyway, i just wanna share my thought with you lovely people.


HALAL - HARAM
okay, i know i'm not in the right place to brings up this matter but come on! what the hell is happening weyh?!?

sekejap halal, and out of the blue, dah haram!
for example secret recipes' whole egg powder and one more powder has been proven to have contained the DNA of a pig. seriously, secret recipes has been with us for a very long time. it is a well establish bakery in Malaysia, i suppose. how can, something as establish can suddenly become HARAM? 21 years weyh i hidup dengan secret recipes ni.

meetball ikea tak yah cerita lah. dah tak pasal2 siap kena samak pula restaurant tu. walaupun ilmu agama tak dalam mana tapi selama yang abah hantar pergi belajar tu, tak pernah pulak ustazah/ustaz ajar kena samak building. setahu saya, samak benda/objek yang disentuh je. takkan babi tu diorang lepek kat dinding, siling, lantai bagai sampai kena samak satu department. haiyooo~ *correct me if i'm wrong as i'm not an expert in the subject, just expressing my thoughts*

hurm. . .
takkan lah selama ni, semua restaurant yang dok letak tanda HALAL tu, JAKIM tak pernah bother nak check langsung whether they consist of something that are HARAM or not.

poning palo den!
habis 21 tahun aku hidup kat dunia ni, berapa banyak benda haram aku dah makan?
siapa nak tanggung ni?


sedih nya hidup dalam negara yang islam tapi sebenarnya tak berapa nak islam serba - serbi.


siapa - siapa rasa this post is inappropriate, sila lemme know okay as I've mentioned just now, i am just expressing my dumb thoughts on the things that are making me confused. do correct me if I'm wrong.


thank you,
Eiza Kamarul
2219

2 comments:

[Miss Eriqa] said...

dear, both pasal kes tu dah ada penjelasan dari management dorang.. i dah baca.. both silap.. well, human mentality love to judge it as a wrongdoing when they heard about rumors without trying to check for the truth.. hahaha.... dont worry la.. both still boleh makan.. nanti kita makan indulgence sama2 ek..

Eiza Kamarul said...

lynne its not about rumors or not, masalahnya dah berlambak2 makanan sekarang ni baru nak kecoh ada dna babi. tapi tu je contoh yang aku cite. takkan nak include semua kan? so, kalau benda tu dah betul kenapa ada keraguan dari pihak yang terbabit? ingat hukum agama ni main2 ke? pelik la. nak cakap banyak2 pun aku ni bukan lah pandai sangat pasal agama ni. entah la.