Sunday, October 30, 2011

SPM dan STPM 2011 *edited*

Hey everyone! =)
This entry is dedicated to all my sisters and brothers who will be sitting for their SPM and STPM this year.

so, here goes. . .

Hai korang!
it's been a while kan since the last time we keep in touch?
I miss each and everyone of you.
so how are you feeling?
eiza harap semua sihat.

hurm. . .
eiza saja post entry ni untuk korang.
tahu mesti semua dah start nervous kan?
in 15 days dah start dah paper korang.

sebagai kakak, eiza nak bagi nasihat and tips on what to do during the exam.

Tips sebelum peperiksaan

STOP FACEBOOK-ING! seriously. Facebook ni is just a distraction for you. you seriously do not need to be online especially when your SPM is around the corner. jangan bagi alasan nak release tension or anything. if you want to release your stress, go do something yang fun yet stimulating your brain (main crosswords puzzle ke, sudoku ke andything lah)

cover every chapter in your books. tak boleh hafal takpe. fahamkan semua yang korang dah belajar. biar korng dah habis baca buku tu 3 kali pun takpe. seriously, tak rugi korang keep on reading your books. especially kalau korang ni jenis susah nak hafal. baca je. insyaAllah apa yang korang baca tu korang akan dapat ingat balik masa exam tu. so NEVER GIVE UP!

selain tu, korang juga kena make sure korang dapat tidur yang cukup. sebab tidur yang cukup tu akan refresh your brain and masa tidur tu juga lah masa untuk otak korang, store semua yang korang dah belajar sebelum tu. 

kalau macam eiza, eiza akan ada notes untuk semua subject. and notes tu memang akan sentiasa ada sebelah bantal. people find it funny sebab bawa nota sampai atas katil. tapi trust me. otak akan senang untuk ingat apa yang korang baca right before you went to sleep. sebab kenapa eiza letak notes sebelah bantal juga, ialah bangun je dari tidur, instead of doing anything else, eiza akan baca notes2 tu lagi sekali sebab the first thing that you read when you woke up, akan kekal dalam otak. since otak tu masih fresh. 

so, FB dah, Baca notes dah, tidur dah. apa lagi ya? hurm. . . 

Ha, makan!

ni maybe dah lambat kan nak bagitahu tapi takpe lah. sempat lagi ni. there's always time to change. =)

make sure jangan makan makanan yang acidic atau masam. big NO! ya adik2. tu tak elok untuk otak.
kalau boleh banyakkan makan ikan untuk masa-masa macam ni. makan lah kismis *tapi eiza tak suka*.
and and, jangan makan maggi! seriously sejak eiza masuk form 5, eiza tak sentuh maggi langsung. masuk UiTM baru start makan balik tu pun sangat jarang sebab dah biasa tak makan maggi. maggi ni memang lah sedap tapi tak berkhasiat ya adik-adik! =)

tu je lah kot untuk apa yang patut and tak patut korang buat before exam start ni. =)

Tips semasa dalam dewan peperiksaan

make sure barang-barang penting semua dah ready. (slip exam, pen, pensil, pemadam, pembaris, sharpener, and etc) and letak semua dalam satu tempat atau pencil case yang transparent. *tak tahu lah sekarang macam mana tapi dulu yang transparent je boleh bawak masuk*

lepas tu, masuk dewan dengan langkah kanan. *ha, ni tak tahu lah betul or tak tapi eiza buat je lagipun elok kita mulakan sesuatu dengan langkah kanan kan? =P*

satu lagi, jangan lupa bawak air mineral dan gula-gula (i selalu bawa sugus). okay. kenapa bawak air?
sebab air akan mengalirkan(betul ke terma ni? sorry i bukan budak bio) oksigen ke otak kita. lagi banyak oksigen dalam otak, lagi lincah otak berfikir dan memberikan idea. =) sebab kenapa bawak gula-gula. okay gula-gula ni manis so dia akan stimulate otak kita bak kata orang sugar rush. ahahaha lagipun, kalau2 perut kita lapar tiba-tiba, makanan yang manis akan dapat produce energy. so insyaAllah masalah, perut masuk angin, gastrik or anything sepanjang dalam dewan, akan dapat di elakkan.

next, duduk je dekat tempat korang tu. first, susun semua alat tulis yang akan pakai atas meja. letak sekali slip exam and apa2 dokumen pengenalan yang diperlukan at the corner of your desk. air letak kat atas lantai together with your pencil case. 8gula-gula letak dalam poket je dah lah. jangan sepah-sepah atas lantai*

lepas dia dah keluarkan arahan untuk semak kertas soalan. SEMAK. jangan buat tak tahu. untuk kurangkan kegelabahan korang kalau tengah jawab nanti tiba2 ada soalan tertinggal or anything. tu penyumbang gelabah terbesar tu.

untuk adik-adik eiza yang non muslim, say your prayer okay? pray to god to help you in answering your exam papers. 

next, bila dah boleh start jawab, jangan terus jawab. baca setiap soalan yang diberikan. jangan tulis jawapan langsung. baca je. fahamkan semua soalan lepas tu baru jawab.

kalau blur, or tiba-tiba takde idea nak jawab, rehatkan kepala atas meja/minum air/makan gula-gula. kalau tak boleh juga, pergi toilet. jalan perlahan-lahan. ambil fresh air kat luar tu. bagi otak tu keluar dari suasana dewan peperiksaan. lepas tu insyaAllah okay. =)

then dah habis jawab, semak balik satu-satu. jangan over confident!

lepas tu dah hantar and keluar dewan. tolong lah jangan semak jawapan dengan kawan. fokus on your next paper. okay?

hurm. . .
panjang kan eiza membebel.
sorry lah ye.
ni je medium yang eiza ada untuk sampaikan amanat terakhir eiza sebagai kakak korang. maklumlah, nak call, korang je dah 10 orang and dari negeri yang berbeza.

semua yang eiza post ni, based on pengalaman eiza and apa yang eiza akan buat dari UPSR sampailah eiza degree sekarang. harap korang boleh praktik kan.

akhir kata, eiza doakan semua adik-adik eiza berjaya dalam peperiksaan SPM dan STPM yang bakal korang hadapi 14 november 2011.

eiza minta maaf awal-awal kalau tak dapat call sorang-orang untuk wish good luck! diharap entry eiza ni akan dapat membantu korang.

GOOD LUCK ADIK-ADIK!



love,
Eiza Kamarul
Mentor group 136 dan 137
SMGM UiTM 2011
2202

0 comments: