Sunday, October 30, 2011

SPM dan STPM 2011 *edited*

Hey everyone! =)
This entry is dedicated to all my sisters and brothers who will be sitting for their SPM and STPM this year.

so, here goes. . .

Hai korang!
it's been a while kan since the last time we keep in touch?
I miss each and everyone of you.
so how are you feeling?
eiza harap semua sihat.

hurm. . .
eiza saja post entry ni untuk korang.
tahu mesti semua dah start nervous kan?
in 15 days dah start dah paper korang.

sebagai kakak, eiza nak bagi nasihat and tips on what to do during the exam.

Tips sebelum peperiksaan

STOP FACEBOOK-ING! seriously. Facebook ni is just a distraction for you. you seriously do not need to be online especially when your SPM is around the corner. jangan bagi alasan nak release tension or anything. if you want to release your stress, go do something yang fun yet stimulating your brain (main crosswords puzzle ke, sudoku ke andything lah)

cover every chapter in your books. tak boleh hafal takpe. fahamkan semua yang korang dah belajar. biar korng dah habis baca buku tu 3 kali pun takpe. seriously, tak rugi korang keep on reading your books. especially kalau korang ni jenis susah nak hafal. baca je. insyaAllah apa yang korang baca tu korang akan dapat ingat balik masa exam tu. so NEVER GIVE UP!

selain tu, korang juga kena make sure korang dapat tidur yang cukup. sebab tidur yang cukup tu akan refresh your brain and masa tidur tu juga lah masa untuk otak korang, store semua yang korang dah belajar sebelum tu. 

kalau macam eiza, eiza akan ada notes untuk semua subject. and notes tu memang akan sentiasa ada sebelah bantal. people find it funny sebab bawa nota sampai atas katil. tapi trust me. otak akan senang untuk ingat apa yang korang baca right before you went to sleep. sebab kenapa eiza letak notes sebelah bantal juga, ialah bangun je dari tidur, instead of doing anything else, eiza akan baca notes2 tu lagi sekali sebab the first thing that you read when you woke up, akan kekal dalam otak. since otak tu masih fresh. 

so, FB dah, Baca notes dah, tidur dah. apa lagi ya? hurm. . . 

Ha, makan!

ni maybe dah lambat kan nak bagitahu tapi takpe lah. sempat lagi ni. there's always time to change. =)

make sure jangan makan makanan yang acidic atau masam. big NO! ya adik2. tu tak elok untuk otak.
kalau boleh banyakkan makan ikan untuk masa-masa macam ni. makan lah kismis *tapi eiza tak suka*.
and and, jangan makan maggi! seriously sejak eiza masuk form 5, eiza tak sentuh maggi langsung. masuk UiTM baru start makan balik tu pun sangat jarang sebab dah biasa tak makan maggi. maggi ni memang lah sedap tapi tak berkhasiat ya adik-adik! =)

tu je lah kot untuk apa yang patut and tak patut korang buat before exam start ni. =)

Tips semasa dalam dewan peperiksaan

make sure barang-barang penting semua dah ready. (slip exam, pen, pensil, pemadam, pembaris, sharpener, and etc) and letak semua dalam satu tempat atau pencil case yang transparent. *tak tahu lah sekarang macam mana tapi dulu yang transparent je boleh bawak masuk*

lepas tu, masuk dewan dengan langkah kanan. *ha, ni tak tahu lah betul or tak tapi eiza buat je lagipun elok kita mulakan sesuatu dengan langkah kanan kan? =P*

satu lagi, jangan lupa bawak air mineral dan gula-gula (i selalu bawa sugus). okay. kenapa bawak air?
sebab air akan mengalirkan(betul ke terma ni? sorry i bukan budak bio) oksigen ke otak kita. lagi banyak oksigen dalam otak, lagi lincah otak berfikir dan memberikan idea. =) sebab kenapa bawak gula-gula. okay gula-gula ni manis so dia akan stimulate otak kita bak kata orang sugar rush. ahahaha lagipun, kalau2 perut kita lapar tiba-tiba, makanan yang manis akan dapat produce energy. so insyaAllah masalah, perut masuk angin, gastrik or anything sepanjang dalam dewan, akan dapat di elakkan.

next, duduk je dekat tempat korang tu. first, susun semua alat tulis yang akan pakai atas meja. letak sekali slip exam and apa2 dokumen pengenalan yang diperlukan at the corner of your desk. air letak kat atas lantai together with your pencil case. 8gula-gula letak dalam poket je dah lah. jangan sepah-sepah atas lantai*

lepas dia dah keluarkan arahan untuk semak kertas soalan. SEMAK. jangan buat tak tahu. untuk kurangkan kegelabahan korang kalau tengah jawab nanti tiba2 ada soalan tertinggal or anything. tu penyumbang gelabah terbesar tu.

untuk adik-adik eiza yang non muslim, say your prayer okay? pray to god to help you in answering your exam papers. 

next, bila dah boleh start jawab, jangan terus jawab. baca setiap soalan yang diberikan. jangan tulis jawapan langsung. baca je. fahamkan semua soalan lepas tu baru jawab.

kalau blur, or tiba-tiba takde idea nak jawab, rehatkan kepala atas meja/minum air/makan gula-gula. kalau tak boleh juga, pergi toilet. jalan perlahan-lahan. ambil fresh air kat luar tu. bagi otak tu keluar dari suasana dewan peperiksaan. lepas tu insyaAllah okay. =)

then dah habis jawab, semak balik satu-satu. jangan over confident!

lepas tu dah hantar and keluar dewan. tolong lah jangan semak jawapan dengan kawan. fokus on your next paper. okay?

hurm. . .
panjang kan eiza membebel.
sorry lah ye.
ni je medium yang eiza ada untuk sampaikan amanat terakhir eiza sebagai kakak korang. maklumlah, nak call, korang je dah 10 orang and dari negeri yang berbeza.

semua yang eiza post ni, based on pengalaman eiza and apa yang eiza akan buat dari UPSR sampailah eiza degree sekarang. harap korang boleh praktik kan.

akhir kata, eiza doakan semua adik-adik eiza berjaya dalam peperiksaan SPM dan STPM yang bakal korang hadapi 14 november 2011.

eiza minta maaf awal-awal kalau tak dapat call sorang-orang untuk wish good luck! diharap entry eiza ni akan dapat membantu korang.

GOOD LUCK ADIK-ADIK!



love,
Eiza Kamarul
Mentor group 136 dan 137
SMGM UiTM 2011
2202

Friday, October 21, 2011

A piece of Eiza Kamarul's mind

Salam and a very good evening to all of you.
I know it's been ages since I last updated my blog *well, not that anyone care* but i've been really tight up with my life as a final year student *not to mention with all the different attitude of some people who really starts to annoy me*.

so in today's post,
i would like to share my thoughts and comments on what i have been observing since the last couple of months.

here goes. . .

Student Leader.

What is student leader? well, according to Brainyquote.com student is one who attends a school, or who seeks knowledge from professional teachers or from books; One who studies or examines in any manner; an attentive and systematic observer; as, a student of human nature, or of physical nature. while Leader on the other hand is A person or thing that holds a dominant or superior position within its field, and is able to exercise a high degree of control or influence over others. (businessdictionary.com). when both words joined together it will form a meaning that student leader is a student who is able to lead a group of other students in order to achieve a mutual understanding and a person who will always dare to be the front line in everything as well as they will be the ambassador of their faculty and representing all the good quality a student should have.

The reason why I am writing a bout student leader is i honestly couldn't find any student leaders that are worth my respect just yet. well, not to say that I am very hard to satisfied because i did find a leader whom i can respect due to his intelligence, attitude, his physical appearance as well as how he bring himself in front of public. The only student leader that are worth calling a leader so far is Abang Hassan Azme Masri.

being a successful leader is not measured by your academic performance only. there are alot of other criteria in becoming a successful leader such as :
  • have a strong desire to achieve...they think, plan and act with an "I can attitude".
  • are positive and enthusiastic regardless of how others act.
  • want to make things happen! They are active participants in the game of life.
  • are good friends. They have the ability to find something good in every person and every situation.
  • are assertive, persistent and productive. They have determination.
  • believe success depends on what you can get out of you
  • expose themselves to new experiences. For they know that is how growth occurs.
  • delegate responsibilities to members of the group or team in such a manner to create motivation and enthusiasm.
  • Possess high self-esteem.

Besides there are also a few comandments of leadership that you should, could or at least TRY to follow :
  • Treat everyone with respect and dignity.
  • Set the example for others to follow.
  • Be an active coach.
  • Maintain the highest standards of honesty and integrity.
  • Insist on excellence and hold your people accountable.
  • Build group cohesiveness and pride.
  • Show confidence in your people.
  • Maintain a strong sense of urgency.
  • Be available and visible to your staff.
  • Develop yourself to your high test potential.

okay, enough with my introduction the main reason why I am writing on Student Leader is you, as the student leader have not gain my respect yet. banyak sangat medium dekat fb ni yang boleh tunjuk how you handle your public.

I know that I am in no position, still. please bring yourself as a leader.
what's the point of being a leader if the way you think, act and respond is nothing to be proud of. be rational. calm down.

everything you do, will be judge by your public and outsiders. if every time a simple matters is being brought to you, you nak melatah and emo macam samseng.

tak payah lah. hentikan je semua tu.

REMEMBER, your public is the one who is responsible in making you what you are  right now. so if you can't help them solving their problems, at least learn to respect their thought and difficulties instead of ajak bersemuka macam jaguh kampung. sikit-sikit, "kalau berani kita face-to-face". ini bukan tempat untuk tunjuk berani. kita vote awak bukan sebab awak berani. kita vote awak sebab untuk tagih janji-janji manis yang awak taburkan dulu sebelum awak dinaikkan sebagai pemimpin pelajar. ingat lah.

Macam mana tinggi pun awak, kalau hati "public" awak sendiri awak tak boleh jaga, takkan lama bhai. kejap je lah tu. dari elok orang percaya kat awak pun, percaya tu boleh hilang macam tu je lepas segala topeng awak dibogelkan.

fikirlah ya.

owh,
seriously ini adalah general. bukan untuk mana-mana universiti, fakulti, pemimpin atau pelajar.
so tak payah lah susah-susah nak ajak saya bersemuka ya.


muak. muak dengan kemegahan awak menggunakan kuasa yang diamanahkan.




thank you.


sincerely,
Eiza Kamarul
0111
Pelajar Biasa
Universiti Teknologi Mara (UiTM)